Kávé

Hogyan lépjünk túl a keserű, szar kávén?

Először is el kell döntenünk, hogy mennyi pénzt tudunk rááldozni. Az eszközparkok ára indulhat 15 000-től, egészen 100 000 forintig.
De a legfontosabb azt letisztázni magunkban, hogy hajlandóak vagyunk-e plusz 5-10 percet rászánni a készítésére. Előre megjegyzem, hogy a POD-os (kávépárnás) vagy kapszulás megoldásokat nem fogom felsorolni, mert 1. nincs tapasztalatom velük, 2. nem tartom kifinomult dolognak, nem kapjuk meg azt az elismerő érzést, hogy milyen jót alkottunk.

Egy általános képet akarok bemutatni, nem geek irányba elmenni.


Legfontosabbak a friss, szemes kávé, a daráló, a mérleg, és a víz.


Próbáljunk meg 4000 forint feletti kilós kávét venni, lehetőleg magasabb arabica tartalommal rendelkezőt. De lehet venni 40-50 % tartalmú robusta keveréket is, ha nem akarunk aludni utána egy ideig:). Az arabica-robusta összehasonlításhoz majd később csinálok egy szemléltető rajzot. Kerüljük a túl sötét, égetett pörkölésű kávét, ezekben semmilyen íz nem maradt. Kotyogós/eszpresszózáshoz a Pacificaffé, Kapucziner, Molinari, Monterosa kávéit tudom ajánlani. Persze van a Casino mocca is, de szerintem az ő kávéjukhoz szerezzünk be kellő tapasztalatot és eszközparkot.
Filterezéshez elsősorban a már fent említett Casino mocca, magyar pörkölőcég világos pörkölésű kávéit tudom ajánlani, de rendelhetünk külföldről is pl. Has Bean, Square mile, Workshop, vagy The Barn kávékat. Itt meg kell említenem, hogy ezek nem olcsó kávék. Olyan 12-13 ezer környékén van a kilós áruk, de a legfőbb baj az, hogy nagyon is megérik a pénzüket. Ezek mind Fair trade-ből származó, farm szelektált kávék. Pontosan tudjuk, hogy milyen íz jegyekkel rendelkezik, honnan származik, milyen magasságról, milyen eljárással készült, ki és mikor pörkölte.

Legelőször jöjjenek a hibák, amiket elkövetünk:

Bolti előre darált kávé használata: lehet akármilyen szuper gépünk, ha nem frissen darált kávéval használjuk, semmilyen különbséget nem fogunk észrevenni. A kávénak a darálás után drasztikusan csökken a minősége, így ha akár 10 perc múlva használjuk fel, érezhető különbséget fog mutatni, mint ha egyből felhasználtuk volna.

Kávé elégetése: A víz hőmérséklete filter kávék esetében olyan 88-93 ºC között van, míg az eszpresszó készítéséhez ajánlott hőmérséklet 92-96 ºC. A legtöbb olcsó kategóriás gép nem rendelkezik normális termosztáttal, így túl meleg (100 ºC feletti) vizet enged rá az őrleményre, így a kávénk megég. Főleg ez okozza a kávé keserű ízét. Ugyanilyen gondot jelent, ha a kotyogónkat a gázon hagyjuk, a fém túlmelegszik így megégeti a már kész kávét.

Tisztaság: Sokan nem gondolják, de nagyon sok múlik a higiénián is. Minden olyan részt, ami a kávéval érintkezik, rendszeresen tisztítani kell. A kávéból visszamaradt kioldódott olajak károsíthatják a későbbi italokat.

Víz: Mivel Magyarországon majdnem mindenhol kemény a víz, (főleg a fővárosban) a kávégépünk hamar tönkremehet a lerakódott vízkőtől. Próbáljunk meg lágy vizeket használni. Ezt vagy úgy érhetjük el, hogy ásványvizet veszünk (Norda vagy Vera ), vagy valamilyen szűrőkancsót használunk. De a kancsós vizekkel vigyázni kell, mert van, ami túl savassá teszi vizünket, így a bojlerben nagy károkat tud okozni. Bizonyos gépekhez lehet kapni úgynevezett gyantás szűrőt, ezt a tartály szívócsövére kell helyezni. De van olyan, aki csak felforralja párszor és leszűri a csapvizét, így a kalcium karbonát egy része kivehető a vízből.

Akkor most jöjjenek a lehetőségek:

Kézi daráló+kotyogó
Ez a legolcsóbb összeállítás a hagyományos vonalon. Ha odafigyelünk, remek kávét lehet készíteni. Kézi darálóból ezt és ezt tudom személy szerint ajánlani, de persze vannak sokkal jobb eszközök is, csak azoknak az áruk is elég borsos. Kotyogónak Bialetti Brikka-t vagy Mokka Express-t érdemes választani. Ezekről többet itt tudhattok meg. A kávé hőmérsékletét az alsó részben lévő víz-levegő arányával tudjuk szabályozni.

Kézi daráló+ valamilyen filter eszköz (french press, V60, Aeropress, Chemex stb.)
Erre előre fel kell készülnünk. Azt tudom tanácsolni, hogy valami nevesebb újhullámos kávézót látogassunk meg és kóstoljuk meg, hogy ízlik az így elkészített ital. Erre azért van szükség, mert a filterkávé teljesen eltér az általunk megszokottól. Sokkal tisztább, lágyabb (“hígabb”) italt kapunk, amiben a kávé származási helyére emlékeztető íz jegyeket sokkal hangsúlyosabban ki lehet érezni. Ezekhez az eszközökhöz érdemes valamilyen világosabb pörkölésű kávét venni. Számos magyar pörkölő üzem készít már ilyen pörkölésűt. Ilyen például a Casino mocca, Monterosa, Lucky Cap, Kapucziner. De lehet valami olasz pörkölésűt is inni egy French Press-szel, én is úgy kezdtem(de hamar elhagyja az ember:)). A filter eszközöket ne próbáljuk meg előre darált kávéval használni, mert nem ehhez vannak darálva.

Daráló + eszpresszó gép
Itt kezdődik meg az eszpresszó és egyéb tejes italok készítése. Olcsóbb megoldás lehet, ha használtan megbízható forrásból vásároljuk meg az eszközöket, így körülbelül 40%-ot meg tudunk spórolni. A gépekről és összeállításról szerintem egyszerűbb, ha a kávékorzó honlapját keressük fel. Egyebek mellett nagyon fontos a tömörítő. Ezeket a gyártó adni szokta a gépekhez, de csak műanyagból készültet, ami kb. semmire se jó. Vegyünk egy rendes fém tampert, mert csodákra képes. Itt és itt lehet őket beszerezni. Szükségünk lesz még egy stopperre és egy mérce pohárra is, hogy be tudjuk állítani a kellő lefolyást. Itt se feledkezzünk meg a tisztított víz használatáról és a rendszeres tisztításról!! Azt azonban meg kell jegyezzem, hogy ezeknek a gépeknek olyan 20-30 perces bemelegítési idő kell.

Bármelyik irányt is választjuk, mindig figyeljünk oda a részletekre. Vegyünk jó alapanyagokat, és szánjunk rá a készítésre egy kicsivel több időt, így magunkat, és családunkat is finom italokkal tudjuk meglepni.

Folytatás: Milyen a jó kávé?

Reklámok
Általános

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s